Το δέντρο που είχε φτερά

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης

Θεματική κατηγορία: Λογοτεχνία για παιδιά

Ηλικία: Για παιδιά από 7 ετών

ISBN: 978-618-03-2758-8

Σελίδες: 52

Ημερομηνία Έκδοσης: 08/12/2021

Ένα εξαιρετικό βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι και φυσικά το κατατάσσουμε στα τοπ 5 της περασμένης χρονιάς. Πρόκειται για Το Δέντρο που είχε φτερά , ένα αριστούργημα της Αγγελικής Δαρλάση , που δημιουργήθηκε αφού η μητρότητα της ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις και ιστορίες που σκαρφιζόταν τότε, όταν ήταν μόνο 6 ετών όταν έγραψε το πρώτο της παραμύθι .

Κάποτε ήταν ένας κάμπος μεγάλος και καταπράσινος διαφορετικός από τους άλλους γιατί είχε ένα μεγάλο και όμορφο δέντρο στη μέση του. Μόνο του σαν μια βαρκούλα μεσοπέλαγα. Μοναδική του συντροφιά τα σκουληκάκια και οι κάμπιες, ο αέρας και τα περαστικά πουλιά. Μόνο τα αστέρια ήταν πιστά στο ραντεβού τους. Κάθε βράδυ ήταν εκεί να λαμποκοπούν και να κάνουν παρέα στο μοναχικό δέντρο. Έτσι περνούσε ο καιρός… όταν μια μέρα όλα άλλαξαν. Ένα πουλάκι έκατσε στα κλαριά του. Μόλις είχε βγει από το αυγό του και ήταν ενθουσιασμένο από τη ζωή. Ξεκίνησαν μια κουβέντα με το πουλάκι να ρωτάει το δέντρο διάφορα πράγματα….

  • Είναι πολύς καιρός αυτό … το “μια ζωή”;
  • Ανάλογα… Πάντως σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι να έχεις μια καλή, μια όμορφη ζωή!

Έτσι το πουλάκι εξερευνάει τον κόσμο με τα φτερά του και επιστρέφει στο δέντρο για να μοιραστεί τις εμπειρίες του, πιστεύοντας πως έτσι το δέντρο, αφού δεν μπορεί να μετακινηθεί, θα γνωρίσει και αυτό τον κόσμο .

Βέβαια το ίδιο το δέντρο αν και κολακευμένο δεν είχε πρόβλημα με τη δική του κατάσταση, άλλωστε έτσι γίνεται με τα δέντρα…

Το δέντρο έχασε την ησυχία του με το μικρό πουλάκι αλλά άρχισε να νοιώθει ευτυχισμένο άλλωστε και η ευτυχία μαθαίνεται.. Ξεκινάει μια πανέμορφη σχέση ανάμεσα στους δύο.

Θα συμβούν πολλά στις ζωές τους , καλύτερα να σας αφήσω να απολαύσετε την υπόλοιπη ιστορία μόνοι σας. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως τόσο η αφήγηση, όσο και η εικονογράφηση μας μεταφέρει ακριβώς εκεί πάνω στο δέντρο να σκεφτόμαστε πως κάπως έτσι ζούμε οι γονείς με τα παιδιά μας. Το δέντρο είναι οι γονείς και το πουλάκι το μικρό μας παιδάκι που μεγαλώνει και μεις ζούμε τις περιπέτειές τους μέσα από αυτά.

Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ, διαβάστε απόσπασμα εδώ

Από το οπισθόφυλλο :

Κάποτε ήταν ένας κάμπος που διέφερε από τους υπόλοιπους. Γιατί ακριβώς στη μέση του υπήρχε ένα μεγάλο, όμορφο, γερό δέντρο. Αυτό το δέντρο ήταν που έκανε εκείνον τον κάμπο ιδιαίτερο. Κι αυτό που έκανε εκείνο το δέντρο ξεχωριστό ήταν η μοναξιά του. Ήρθε όμως μια μέρα που όλα άλλαξαν… Στα κλαριά του δέντρου έκατσε ένα μικρό πουλί που μόλις είχε βγει από το αυγό του και ανακάλυπτε τον κόσμο. Άραγε γίνεται τα πουλιά να έχουν ρίζες και τα δέντρα να έχουν φτερά; «Κι όμως, γίνεται!» θ’ απαντήσουν τα παιδιά και θα χαμογελάσουν. Ευτυχισμένα. (Και στο εξής θα ονειρεύονται δέντρα που πετάνε.)

Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, που μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητα έτσι ώστε να μοιάζει με θαύμα ή παραμύθι. Μια ιστορία για παιδιά και για γονείς, για να περνάει ο καιρός… όμορφα.

Advertisement