Είμαι η Δήμητρα

Συγγραφέας: Κώστας Πούλος

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Θεματική κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία

Ηλικία: Για παιδιά από 4 ετών

Σειρά: Μυθολογικά παραμύθια

ISBN: 978-618-03-2170-8

Σελίδες: 40

Ημερομηνία Έκδοσης: 24/09/2020

Με λένε Δήμητρα και είμαι θεά της γεωργίας. Τον περισσότερο καιρό βοηθώ τους ανθρώπους στα χωράφια. Μαζί μου έχω και την κόρη μου την Περσεφόνη. Όταν έρχεται ο χειμώνας με τα κρύα, η κόρη μου φεύγει για τον Κάτω Κόσμο. Εκεί μένει ο απαίσιος άντρας της, ο Πλούτωνας. Αυτούς τους μήνες μένω μόνη μου στο σπίτι και περιμένω. Περιμένω την άνοιξη να φέρει ξανά πίσω τη χαρά και τη ζωή, να φέρει και την Περσεφόνη.

Ελπίζω να έχετε δει την ανάρτηση με το βιβλίο Η Δανάη και η βροχή, της ίδιας σειράς με τα μυθολογικά παραμύθια που έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν. Τώρα εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη με δυο ακόμη αυτής της ενδιαφέρουσας σειράς και γνωρίζουμε τη θεά Δήμητρα και τον Δία!

Η Δήμητρα λοιπόν, Θεά της γεωργίας, της συγκομιδής αλλά και της γονιμότητας στο βιβλίο αυτό θα μας διηγηθεί την ιστορία με την κόρη της Περσεφόνη. Όλο το κείμενο είναι στο πρώτο πρόσωπο και αισθανόμαστε τόσο όμορφα όταν σου μιλάει μια Θεά!

Μου αρέσει να γελώ, η φύση ολόκληρη γελά μαζί μου, ανθίζει , γεμίζει πράσινο, γεμίζει χρώματα κι αρώματα.

Κάθε άνοιξη περιμένει την κόρη της, την Περσεφόνη να έρθει να τη βοηθήσει στις δουλειές. Είναι παντρεμένη με τον αχώνευτο Πλούτωνα, τον βασιλιά του κάτω κόσμου. Αυτός κάποτε την άρπαξε με το ζόρι και την πήρε μαζί του στα σκοτεινά του υπόγεια. Την έψαξε παντού μα κανείς δεν την είδε… Εκτός από τον Ήλιο… Ο Πλούτωνας, με την έγκριση του πατέρα της Περσεφόνης τον Δία, έστεισε παγίδα και με έναν νάρκισσο κορόιδεψε την όμορφη Περσεφόνη και την τράβηξε στα υπόγειά του.

Η Δήμητρα αγριεμένη εγκατέλειψε τον Όλυμπο ντύθηκε γριά και πήρε τους δρόμους για να βρει την αγαπημένη της κόρη. Στην Ελευσίνα κάποιες γυναίκες την λυπήθηκαν και την προσκάλεσαν για νταντά για τον μικρούλη αδερφό τους. Η Δήμητρα το αγάπησε και το μεγάλωσε σαν βασιλόπουλο, ώσπου μια μέρα φοβήθηκαν πως η Δήμητρα θα πετούσε το μωρό στο τζάκι και την έδιωξαν!

Αχάριστοι άνθρωποι. Να μεγαλώνω το παιδί σας θεϊκά και να βρίσκω και τον μπελά μου από πάνω.

Η Δήμητρα ξαναγίνεται θεά αλλά ο χειμώνας ήταν ατελείωτος εκείνη την εποχή. Ο Δίας κατάλαβε σε τι οφείλεται αυτό και έστειλε μήνυμα να αφήσει να έρθει η Άνοιξη ξανά.

“Χωρίς την κόρη μου ποτέ!”

Έτσι συμφώνησαν να έρχεται η Περσεφόνη οκτώ μήνες τον χρόνο. Ούτε μέρα παρακάτω!

Έτσι την περιμένει κάθε χρόνο στην Ελευσίνα να εμφανιστεί με μαργαρίτες και παπαρούνες, ανεμώνες και χαμομήλια.

Τελευταία οι εποχές έχουν αλλάξει και μπερδεύτηκε το φθινόπωρο με τον χειμώνα και η άνοιξη με το καλοκαίρι! Άραγε θα έρθει φέτος η Περσεφόνη;

Συναρπαστική αφήγηση που σίγουρα θα καθηλώσει μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ!

Είμαι ο Δίας

Συγγραφέας: Κώστας Πούλος

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Θεματική κατηγορία: Εικονογραφημένα βιβλία

Ηλικία: Για παιδιά από 4 ετών

Σειρά: Μυθολογικά παραμύθια

ISBN: 978-618-03-2171-5

Σελίδες: 40

Ημερομηνία Έκδοσης: 24/09/2020

Είμαι ο Δίας, ο πατέρας θεών και ανθρώπων. Έμαθα να φτιάχνω κεραυνούς και να τους ρίχνω όπου θέλω. Έτσι νίκησα Τιτάνες και Γίγαντες. Προσπάθησα να κυβερνήσω δίκαια τον κόσμο με τη βοήθεια των άλλων θεών του Ολύμπου. Έκανα κι εγώ τα λάθη μου, το παραδέχομαι. Όμως προσπάθησα να κάνω το καλύτερο για τους θεούς και για τους ανθρώπους.

Ο Δίας ή Ξένιος πατέρας θεών και ανθρώπων μας συστήνεται στην αρχή του βιβλίου. Μητέρα μου ήταν η Ρέα και πατέρας μου ο Κρόνος. Ο Κρόνος κρατούσε φυλακισμένα τα μεγαλύτερα αδέρφια του Δία μέσα στην κοιλιά του. Τα παιδιά χρειάζονται όρια! έλεγε στην γυναίκα του αλλά αυτή διαφωνούσε. “Όρια ναι, φυλακή όχι!”

Αγαπούσε πολύ την εξουσία ακόμα και στα γεράματα δεν ήθελε να την αφήσει ούτε στα ίδια του τα παιδιά.

Ο Δίας όμως πώς γλυτωσε; Η μητέρα του τον έκρυψε με το που γεννήθηκε στην Κρήτη και έδωσε μια πέτρα τυλιγμένη με ρούχα για να την βάλει στην κοιλιά του.

Ο Δίας πέρασε καλά στην Κρήτη, άλλωστε ποιος δεν περνάει καλά σε αυτό το νησί; Μεγάλωσε και γκρέμισε από τον θρόνο του τον Κρόνο! Όχι οτι ήταν εύκολο. Οι Κύκλωπες του έμαθαν να φτιάχνει αστραπές και κεραυνούς και οι Εκατοχέρηδες άρχισαν να βομβαρδίζουν με πέτρες τους Τιτάνες. Έτσι τους νίκησαν επιτέλους. Έγινε ο αρχηγός των ολύμπιων θεών και έτσι ο Δίας μαζί με τους άλλους έντεκα έπρεπε να φέρουν τη νέα εποχή. Πίστευαν στη δικαιοσύνη γιατί έτσι μόνο υπάρχει σεβασμός αλλά κάποιοι τον κατηγορούσαν ότι έριχνε πολλούς κεραυνούς και ότι ερωτευόταν πολλές! Μα αυτός ο θεός του έρωτα δεν τον άφηνε σε ησυχία! Ώσπου νοικοκυρεύτηκε με τη θεά Ήρα.

Τώρα κάθεται στον θρόνο του στην κορυφή του Ολύμπου και αγναντεύει τους ορειβάτες που νοιώθουν σαν θεοί όταν φτάνουν στην κορυφή! Βγάζουν μερικές φωτογραφίες και φεύγουν.

Οι θεοί θα αλλάζαμε τον κόσμο, θα τον κάναμε καλύτερο, χωρίς πολέμους και καταστροφή της φύσης. Το θέλαμε πολύ. Όμως φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό.

Δυο βιβλία για να γνωρίσουμε τους θεους αυτούς και να απολαύσουμε με μοντέρνο τρόπο τη μυθολογία που σίγουρα είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας.

Μπορείτε να βρείτε όλη την σειρά εδώ!