Θεματική ΚατηγορίαΑνθρώπινες σχέσειςΚοινωνικόΘρίλερ – Περιπέτεια
ΣυγγραφέαςΓιώργος Λεμπέσης
ΣειράΒατόμουρο (7-8 ετών)
Όνομα σειράςΟ Κόσμος της Ψαρόσουπας
Ηλικία7-8
Σελίδες64
ΕικονογράφοςΤιμπλής Θοδωρής
ISBN978-618-01-0720-3

Στην ξακουστή Βυθούπολη της Μύλου επικρατεί ησυχία κι όλη η ψαροπαρέα ετοιμάζεται για τα γενέθλια της Ρίτσας της Πεσκανδρίτσας. Ο Βρασίδας ο αχινός με τον Βαγγέλη τον ροφό, καθώς πηγαίνουν να μαζέψουν αμμώδη ριγοφιλάκια για τη μεγάλη γιορτή, έρχονται αντιμέτωποι με έναν επικίνδυνο εχθρό.
Ο Μπακαλιάρος Μπακαλιαράκος προσπαθεί να εισβάλει στις ζωές των ψαροφίλων μας, όμως ο Βρασίδας και η παρέα του δε μένουν με σταυρωμένα χέρια. Χάρη στο τέρας ψυχραιμίας και στη φίλη του, την Ελευθερία του Λόφου, κατορθώνουν να υψώσουν το ανάστημά τους και να πουν ΟΧΙ στον εκφοβισμό και στη βία.

Η τρίτη ιστορία της σειράς ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ πραγματεύεται το έντονο φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού που φτάνει μέχρι τις σχολικές αυλές, και δίνει θάρρος στα παιδιά αναπτύσσοντας έννοιες όπως η ελευθερία του λόγου, η έκφραση και η αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Την περίοδο αυτή, με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική έψαχνα ένα βιβλίο για τον εκφοβισμό και τη βία. Βρήκα αυτό το καταπληκτικό που είναι το τρίτο της σειράς Ψαρόσουπα του Γιώργου Λεμπέση. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία με αρκετό σασπένς που κρατάει το ενδιαφέρον των παιδιών ενώ παράλληλα τους κάνει γνωστό ότι μερικές φορές μπορεί να υπάρξει εκφοβισμός(bullying) ή βία χωρίς λογική εξήγηση.

“Με λένε Μπακαλιάρο Μπακαλιαράκο, ανόητε κεφτέ. Είμαι αρχηγός κι αυτή είναι η περιοχή μου. Αυτή η θάλασσα δε μας χωράει όλους, γι’ αυτό και όποιον δεν με υπακούει τον κάνω ψαροκιμά για θαλασσινά μακαρόνια.”

Πλέον είναι γνωστή η έννοια του bullying και τα παιδιά μπορεί να γίνουν θύματα αυτού στο σχολείο ή εκτός σχολείου. Η ψυχούλα τους φοβάται τόσο πολύ που φοβούνται ακόμα και να μιλήσουν γι αυτό. Με το βιβλίο αυτό όμως τα παιδιά ενθαρρύνονται να μιλούν για το πρόβλημα και να βρίσκουν λύση όλοι μαζί ενωμένοι.

“Πιο πολύ τον είχε πειράξει το ατελείωτο μίσος που δε στόχευε μόνο τα ξένα ψάρια αλλά κι όλους όσοι δεν ανήκαν στη φυλή των μπακαλιάρων.

Μαθαίνουν να βάζουν σε προτεραιότητα τα γεγονότα έτσι στην ιστορία αυτή αφήνουν στην άκρη τα γενέθλια της Ρίτσας και αποφασίζουν να δώσουν λύση στις επιθέσεις των “νταήδων”.

“-Βαγγέλη έλα! Έχουμε νέα αποστολή! Δε θα αφήσουμε αυτά τα ωάρια να ζουν φοβισμένα και, κυρίως, δε θα επιτρέψουμε σε αυτό τον σαχλαμάρα μπακαλιάρο να αλωνίζει έτσι επικίνδυνα στα νερά μας.”

Μια εξαιρετική επιλογή για το θέμα αυτό αλλά και για τους βιβλιόφιλους που αγαπούν την περιπέτεια.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ!