Η μαγεία να είσαι γονιός

Συγγραφέας: Hedvig Montgomery
Μεταφραστής: Δέσπω Παπαγρηγοράκη
Πρόλογος: Χριστίνα Ρασιδάκη
ISBN: 978-618-03-1942-2
Σελίδες: 208
Ημερομηνία Έκδοσης: 17/10/2019
Μια εγκυκλοπαίδεια της παιδικής ηλικίας που αποτελείται από πέντε τόμους. Μια σύγχρονη βίβλος για γονείς του 21ου αιώνα.

Το βιβλίο αυτό είναι όντως μια σύγχρονη βίβλος για όλους τους γονείς και καλό θα ήταν να το διαβάσουμε όλοι μας τουλάχιστον μια φορά.

Η καταξιωμένη ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Hedvig Montgomery καθοδηγεί τους γονείς με 7 απλά βήματα για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι την εφηβεία.

  1. Αρχικά μας παροτρύνει να δημιουργήσουμε ένα δυνατό κ ουσιαστικό δεσμό με τα παιδιά μας. Να ζούμε μαζί με τα παιδιά μας και όχι για αυτά.
  2. Στη συνέχεια μας θυμίζει ότι ευθύνη των γονιών είναι να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αν τα καταφέρουμε αυτό θα είναι ένα δώρο για όλη τους τη ζωή.
  3. Τα παιδιά χρειάζονται χώρο να κινηθούν ελεύθερα και όχι πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των γονιών. Οι γονείς πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους και ύστερα να γυρνάνε στο σπίτι και να μιλούν για αυτά.  Η σωματική ανάπτυξη είναι σημαντική για τη διανοητική ανάπτυξη. Όσο το παιδί πρέπει να κάθεται ήσυχο στο σχολείο και να παρακολουθεί το μάθημα, άλλο τόσο πρέπει να σκαρφαλώνει και να παίζει και να κάνει ζημιές.
  4. όταν όλα πάνε στραβά χρειάζονται πιο μακροπρόθεσμες λύσεις. Με το να φωνάζουμε και να τρομάζουμε τα παιδιά δεν καταφέρνουμε κάτι διότι δεν μαθαίνουν υπό το καθεστώς του φόβου. Πχ όταν αυτά κάνουν κάποια ζημία και εμείς τους φωνάζουμε, αυτό πιθανότατα θα καταλήξει να είναι ένα φοβισμένο παιδί που δεν θα εμπιστεύεται κανέναν. Η αποτελεσματική διαπαιδαγώγηση γίνεται σε συνθήκες ηρεμίας και κατανόησης. Πρόκειται για ολοήμερο πρόγραμμα που κρατάει πάνω από 20 χρόνια!
  5. Οι γονείς από εραστές μετά την οικογένεια πρέπει να γίνουμε και συνεργάτες! Αυτό μπορεί να φθείρει το ρομάντζο αλλά μπορεί να αποφευχθεί προστατεύοντας αυτό που έχουμε οι δυο μας ως ζευγάρι. Μια μπειμπι σίτερ μπορεί πάντα να βοηθήσει. Τα παιδιά που βλέπουν τους μεγάλους να ζουν μια ολοκληρωμένη ζωή αναπτύσσουν την επιθυμία να γίνουν και αυτά ενήλικες. Εμείς και ο σύντροφός μας έχουμε σοβαρό λόγο να είμαστε ευτυχισμένοι, αφού έτσι δίνουμε στα παιδιά αυτό που χρειάζονται.
  6. Σημαντικό  κεφάλαιο 6 : Όρια και συνέπειες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βλέπουν πού οδηγεί καθετί που κάνουν .Ο τρόπος που τους το δείχνουμε μπορεί να καθορίσει τη σχέση μας για όλη μας τη ζωή. Πχ να είμαστε ξεκάθαροι με τα παιδιά μας δίχως να καταφεύγουμε στη βία, ή να τα υποτιμούμε με οποιονδήποτε τρόπο. Τα συνεχή όχι είναι εξίσου επικίνδυνα με τα συνεχή ναι. Ένα πινακάκι μας βοηθάει πώς πρέπει να λέγεται το όχι.
  7. Έχουμε να κάνουμε δουλειά με τον εαυτό μας και να κοιταχτούμε στον καθρέφτη αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο των δικών μας συναισθημάτων και να μην αντιδρούμε με τον αυτόματο πιλότο. Όσο δύσκολη μέρα κ αν έχουμε ας μην χάνουμε την ευκαιρία να πλησιάζουμε το παιδί μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ας αναρωτηθούμε πριν τον αυτόματο πιλότο. “Τι είναι καλύτερο να κάνω τώρα;”

Όπως αναφέρει στις αρχές του βιβλίου σκοπός του δεν είναι να γίνουμε τέλειοι γονείς, αυτό είναι ανέφικτο. Η τέλεια παιδική ηλικία υπάρχει μόνο στα παραμύθια. Αλλά μας βοηθάει να δημιουργήσουμε το εμείς.

Μια βίβλος που όλοι πρέπει να διαβάσουμε είναι διαθέσιμο εδώ , υπάρχει και σε ebook εδώ.

Το 2019 τελειώνει και άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της. Άραγε ήμασταν καλοί γονείς; Δύσκολη ερώτηση πάντως σίγουρο είναι ότι με ένα τέτοιο βιβλίο την νέα χρονιά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι! Μας το εύχομαι!

IMG_7574

IMG_7576IMG_7578IMG_7579IMG_7580IMG_7581IMG_7583