IMG_7531

Συγγραφείς:Louise GreigAshling Lindsay
ISBN:978-960-605-422-8
Ξενόγλωσσος Τίτλος:The night box
Μεταφραστής:Ευτυχία Παναγιώτου
Ημερομηνία έκδοσης:26/09/2018
Αριθμός σελίδων:32
Χώρα προέλευσης:Ηνωμένο Βασίλειο
Ηλικίες: 3+

Τελευταία κάνω μια αναζήτηση στα παιδικά βιβλία σχετικά με τον ύπνο, τα όνειρα, το σκοτάδι και την νύχτα. Τα αφεντικά κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και θέλουμε σιγά σιγά να οικειοποιούμαστε το σκοτάδι και τους φόβους που έχουν τα μικρά για αυτό. Σε αυτήν την αναζήτηση βρήκα αυτό που θέλω να σας παρουσιάσω σήμερα Το κουτί της Νύχτας, των Εκδόσεων Διόπτρα.

Πρόκειται σίγουρα για το Νο 1 ποιητικό βιβλίο για καληνύχτα στη βιβλιοθήκη μας. Η Louise Greig συγγραφέας και ποιήτρια έχει βραβευτεί πολλές φορές και σε συνδυασμό με την καταπληκτική εικονογράφηση της Ashling Lindsay έχουν δημιουργήσει  μια ονειρική μετάβαση από την μέρα στην νύχτα.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο μικρός Μαξ κρατά ένα μαγικό κλειδάκι και μόλις ο μητέρα του τον αποχαιρετίσει με γαλατάκι και φιλάκι αυτός πλησιάζει το κουτί της νύχτας , το ξεκλειδώνει και φσσσςςςςς….. απλώνεται το σκοτάδι και η νύχτα παίρνει την σκυτάλη από την ημέρα. Ο Μαξ καλωσορίζει την νύχτα με χαρά, δίχως φόβο. Παρατηρεί πως η νύχτα διώχνει τα χρώματα και οι παραμικροί ήχοι ακούγονται δυνατά.

Μονάχα ένα ελαφρύ χτύπημα στο τζάμι.

Μόνο ένα κλαδάκι , απαλό σαν τη βροχή, τίποτε άλλο.

 

…κι έπειτα ένα γρρρ…

δεν είναι λιοντάρι ! Είναι το γατάκι!

 

Η νύχτα είναι όμορφη αγκαλιά, δεν πρέπει να τη φοβόμαστε. Απλώνεται παντού, είναι καλή και μεγάλη. Χωράει όλη την πλάση, σκεπάζει απαλά ένα ελάφι που κοιμάται με την μαμά του.

Κάποια ζωάκια περιμένουν το σκοτάδι για να παίξουν! Ποια είναι αυτά; Ο ασβός, ο τυφλοπόντικας, η κουκουβάγια και η αλεπού!

Όλοι έχουν κάτι στο σκοτάδι έτσι και ο Μαξ έχει ένα κρεβάτι και αγκαλιά έναν αρκούδο. Η νύχτα τους αγκαλιάζει και μένει καλοσυνάτη, σιωπηλή όλο το βράδυ αφήνοντας τα αστέρια να δίνουν όσο φως χρειάζεται για μια γλυκιά νύχτα. Ώσπου το πρωί μπαίνει και πάλι στο κουτί αφήνοντας την ημέρα να πει το δικό της τραγούδι.

Τόσο όμορφο και ποιητικό που το συστήνουμε ανεπιφύλακτα για βραδινές αναγνώσεις , κάνοντας τα μικρά αφεντικά να πέφτουν στην αγκαλιά του Μορφέα με τον πιο βελούδινο και λυρικό τρόπο.

Μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Yποψήφιο το 2018 για το Kate Greenaway Medal, ένα από τα μεγαλύτερα βραβεία βρετανικού παιδικού βιβλίου.

IMG_7534

 

IMG_7535IMG_7537IMG_7539IMG_7546

 

Aς μιλήσουμε λίγο για τους φόβους…

Στην ηλικία των 2½ έως 5 ετών, η φαντασία των παιδιών καλπάζει. Ίσως παρατηρήσατε ότι το παιδί σας φτιάχνει φανταστικά σενάρια με τα παιχνίδια του. Αυτή η μορφή παιχνιδιού βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν σωστά τα συναιθήματά τους και να αισθανθούν ότι έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων. Ωστόσο η ανεπτυγμένη φαντασία μπορεί να προκαλέσει διάφορες φοβίες. Το παιδί μπορεί να δυσκολευτεί να διακρίνει το πραγματικό από το φανταστικό. Μερικές φορές, τα παιδιά δεν μπορούν να κοιμηθούν ή ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. […]

Άλλες συνήθεις φοβίες είναι η σκοταδοφοβία, ο φόβος για τέρατα, καρχαρίες, αράχνες ή τρομακτικούς σκύλους.

Απόσπασμα από το βιβλίο Όνειρα γλυκά για παιδιά και γονείς (εκδ. Διόπτρα)

Όποιος κι αν είναι ο φόβος των παιδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο εργαλείο για απολαυστικές συζητήσεις και ποικίλες, δημιουργικές δραστηριότητες όπως οι παρακάτω:

Δημιουργικές δράσεις για μικρές ομάδες

• Παίξτε με τις σκιές και το φως!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τους φόβους που τους προκαλεί η νύχτα μέσα από ένα δημιουργικό παιχνίδι σκιών. Μιλήστε μαζί τους για το πώς δημιουργούνται οι σκιές. Μπορείτε επίσης να παίξετε με τις αντανακλάσεις του φωτός, με διάφορα κομμάτια υφάσματος, χαρτιού με απαλή μουσική, δημιουργώντας μία ευχάριστη συνθήκη για τα παιδιά.

• Ζωγραφίστε τους φόβους σας!

Προτρέψτε τα παιδιά να ζωγραφίσουν όλα αυτά με τα οποία τρομάζουν τη νύχτα. Μπορούν να ζωγραφίσουν πώς μοιάζει το δωμάτιό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μία δεύτερη κόλλα χαρτί, να το ζωγραφίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συζητήστε για τις διαφορετικές εικόνες.

• Γράψτε μια ιστορία!

Φανταστείτε τους ήρωες, την ιστορία, το μέρος όπου διαδραματίζεται και καταγράψτε τη σε ένα χειροποίητο βιβλίο, φτιαγμένο από όλα τα παιδιά της ομάδας.