IMG_7013

Δυο φίλοι, μα τι φίλοι!

Συγγραφέας: Emily Gravett
Μεταφραστής: Μάρω Ταυρή
ISBN: 978-618-03-1679-7
Σελίδες: 40
Ημερομηνία Έκδοσης: 07/02/2019

Ένα καινούριο βιβλίο που θέλουμε να προτείνουμε είναι το Δυο φίλοι, μα τι φίλοι της βραβευμένης Έμιλι Γκράβετ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μια τρυφερή αλλά και ξεκαρδιστική ιστορία που θα λατρέψετε!

 

Ο Ρος είναι σκίουρος.

Ο Ρέος είναι αρουραίος.

Όλοι πιστεύουν ότι αυτοί οι δυο

δεν πρέπει να είναι φίλοι.

Όμως… γιατί όχι;

 

Πρόκειται για την ιστορία του Ρος, ναι ξέρω σε ποιον Ρος πάει ο νους σας. Είναι ένας καλός σκιουράκος αλλά και μόνος, ώσπου έρχεται ο Ρέος! Είναι και αυτός γκρίζος , μεγάλος και φιλικός. Γίνονται πολύ γρήγορα δυο καλοί φίλοι. Παίζουνε διάφορα παιχνίδια και περνάνε καταπληκτικά μαζί. Ο κόσμος όμως αγαπά και ταΐζει τον σκίουρο Ρος, αλλά δεν δίνει καμιά σημασία στον Ρεο, τον αρουραίο. Τα υπόλοιπα ζωάκια επίσης αποδοκιμάζουν την φιλία τους λέγοντάς του συνέχεια ότι δεν είναι δυνατόν ένας καλός σκίουρος να κάνει παρέα με έναν βρωμιάρη , ύπουλο, πονηρό αρουραίο!

 

-Αχ Ρος, παρ’το απόφαση και φέρσου πιο ωραία!

ΟΙ ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΚΙ ΟΙ ΣΚΙΟΥΡΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΑΡΕΑ!

 

Έτσι όταν ο Ρος μένει και πάλι μόνος του δεν καταφέρνει να αντικαταστήσει την παρέα του φίλου του. Όταν μάλιστα ένας σκύλος τον καταδιώκει ο Ρέος θα εμφανιστεί την κατάλληλη στιγμή και θα σώσει τον αγαπημένο του φίλο..

Πολύ ζεστό και τρυφερό βιβλίο για να μάθουμε στα αφεντικά μας πως η φιλία δεν πρέπει να εστιάζει στο φαίνεσθε αλλά στο είναι.

IMG_7014IMG_7016IMG_7018IMG_7020IMG_7021

IMG_6757

Στ’ αλήθεια ή στα ψέματα;

Συγγραφέας: Michel Piquemal
Μεταφραστής: Αριστέα Κομνηνέλλη
Εικονογράφος: Thomas Baas
ISBN: 978-960-566-464-0
Σελίδες: 32
Ημερομηνία Έκδοσης: 10/03/2014

Ένα βιβλίο που θα βοηθήσει τον γονιό να εξηγήσει στα μικρά αφεντικά τι από όλα αυτά που βλέπουν, διαβάζουν, θαυμάζουν , υπάρχει στ’αλήθεια και τι όχι.

Στο βιβλίο ο Πίκολο βλέπει ένα όνειρο και το διηγείται στην μητέρα του. Έβαλε, λέει, πολλά γκολ και ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου! Η μητέρα του όμως του εξηγεί πως αυτό δεν έγινε στην πραγματικότητα, αφού φοράει πυτζάμες και δεν έβαλε κάποιο γκολ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με αφορμή αυτό γίνεται μια όμορφη κουβέντα ανάμεσα στους δυο όπου γίνεται ξεκάθαρο ότι τα όνειρα είναι ψέματα. Όπως στις ταινίες, όταν πετάει ο σούπερμαν δεν είναι πραγματικότητα, είναι ένα κινηματογραφικό εφέ. Του εξηγεί επίσης πως πράγματα όπως φαντάσματα ή δράκοι είναι μόνο στα βιβλία ή στις ταινίες, ηθοποιοί μεταμφιεσμένοι.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει μια μικρή δόση φιλοσοφίας για γονείς και εκπαιδευτικούς. Είναι ένα σημαντικό κείμενο που μας θέτει σημαντικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως παιδαγωγοί. Να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενταχθούν στον κόσμο , και επομένως στην πραγματικότητα , ακόμα κι αν εκείνη δεν είναι τόσο ελκυστική όσο οι εικόνες των βιντεοπαιχνιδιών ή των κινούμενων σχεδίων.

 

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να τα δούμε να προτιμούν να “ζουν” μέσα σε έναν ονειρικό κόσμο, όπου μπορούν να τρέχουν χωρίς να κουράζονται, να αγαπούν χωρίς να υποφέρουν, να πεθαίνουν και να ξαναγεννιούνται. Προσοχή στη γοητεία του εικονικού, χάρη στην οποία μπορούμε να πετάξουμε στον αέρα, να παλέψουμε με γίγαντες και να τους νικήσουμε, να σώσουμε τον κόσμο ενώ είμαστε πέντε ετών… 

 

 

Είναι κάποιες έξυπνες δραστηριότητες για να διασαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα όπως πχ το ότι οι δεινόσαυροι και τα μαμούθ δεν υπάρχουν , αλλά υπήρξαν στο παρελθόν ή πχ ότι τα φαντάσματα και τα ξωτικά βρίσκονται στην φαντασία.

Στην συνέχεια υπάρχουν ερωτησούλες που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά όπως “ποια όνειρα βλέπεις πιο συχνά;” και πολλές άλλες.

Τέλος υπάρχουν οδηγίες για δυο ταχυδακτυλουργικά παιχνιδάκια που μπορούμε εύκολα να παίξουμε!

Ενα ακόμα βιβλίο που είναι σχετικό με τον ύπνο είναι το Βασιλιάς στο κρεβάτι μου.

IMG_6777IMG_6759IMG_6778

IMG_7030

Είναι άδικο!

Συγγραφέας: Michel Piquemal
Μεταφραστής: Αριστέα Κομνηνέλλη
Εικονογράφος: Thomas Baas
ISBN: 978-960-566-025-3
Σελίδες: 32
Ημερομηνία Έκδοσης: 10/04/2013

Το δεύτερο βιβλίο από αυτήν την υπέροχη σειρά είναι το “Είναι άδικο” .

Πόσες φορές πρέπει να εξηγούμε τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει σε ένα νήπιο; Εκατομμύρια …

Οι κανόνες της ζωής, οι απαγορεύσεις και οι νόμοι δεν υπάρχουν για να τα στεναχωρούν, αλλά για να διασφαλίζουν την υγεία του, την προστασία του, την ψυχική ισορροπία του, ώστε να ζει αρμονικά στην κοινωνική ομάδα όπου είναι ενταγμένος.

τα πρέπει υπάρχουν από μικρή ηλικία στη ζωή του ανθρώπου . Αυτό το βιβλίο βοηθάει να ανοίξουμε θέματα όπως αυτά και να τα κατανοήσουν όσο γίνεται με ευκολότερο τρόπο.  Γιατί ο Πίκολο δεν έχει παρέα για να παίξει μπάλα; Είναι άδικο! Γιατί ο Πίκολο δεν μπορεί να δει μέχρι αργά τηλεόραση ; Αδικία και αυτό.. οι γονείς του , του εξηγούν πολύ όμορφα ότι κάποιες απαγορεύσεις γίνονται από αγάπη και οχι για αν του σπάνε τα νεύρα όπως νομίζει αυτός.. η κοινωνία έχει κανόνες για να μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά ως ομάδα και αυτό μπορεί να χτιστεί από τις μικρές ηλικίες .

 

Ωστόσο το παιδί αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι οι ενήλικες δε σέβονται πάντα τους δικούς τους κανόνες. Δε λείπουν τα παραδείγματα ανθρώπων που τρέχουν σαν τρελοί με το αυτοκίνητο ή αρρωσταίνουν από το πολύ φαγητό..Κ αυτό κάνει τα λόγια μας λιγότερο πειστικά. Η καλύτερη διδασκαλία είναι το παράδειγμα.

 

Στο τέλος κάθε βιβλίου της σειράς υπάρχει το «φιλοσοφικό εργαστήρι», καθώς και παιχνίδια που διευρύνουν τον προβληματισμό.

Αγαπήσαμε τα παιχνίδια που οδηγούν στην ιεράρχηση των απαγορεύσεων, τα φιλοσοφικά ερωτήματα που μπορούμε να θέσουμε και τις δυο επεξηγήσεις γιατί δεν είναι καλή η υπερκατανάλωση ζάχαρης και γιατί πρέπει τα παιδιά να κοιμούνται αρκετές ώρες.

 

Πραγματικά θησαυρός και αυτό το βιβλίο , μπορείτε να το βρείτε εδώ!

 

Δείτε και αυτά τα βιβλία σχετικά με κανόνες που μπορεί να σας φανούν ενδιαφέροντα

 

IMG_7022
IMG_6763
IMG_7023

IMG_6769IMG_6770

IMG_7024IMG_7025