b81878987119035b65d94ed60cf8136f.png
ISBN: 978-960-605-645-1
Συγγραφέας: Κατρίνα Τσάνταλη
Εικονογράφηση: Κώστας Θεοχάρης
Ημερομηνία έκδοσης: 10/10/2018
Αριθμός σελίδων: 64
Ηλικίες: 4+
Το πρώτο πράγμα που βλέπεις σε ένα βιβλίο είναι το εξώφυλλο. Όταν το εξώφυλλο δείχνει ένα στυλάτο, όμορφο αγοράκι να τρέχει στο δάσος παρέα με μια γατούλα και μια πολύχρωμη χελώνα, ένα πράγμα μπορείς να κάνεις. Να το πάρεις στα χέρια σου και να ανυπομoνείς να το ξεφυλλίσεις παρέα με τα  μικρά αφεντικά σου. Καταρχάς ξέρεις πως θα λατρέψουν αυτήν την όμορφα εικονογραφημένη περιπέτεια. Διαβάζεις τις σελίδες μία μία και ξετυλίγεται μια όμορφη ιστορία που μας μαθαίνει πως αν και διαφορετικοί εξωτερικά , εσωτερικά είμαστε όλοι ίδιοι-ίσοι. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στις μέρες μας από το να διδάξουμε στα παιδιά μας τη διαφορετικότητα που έχουν οι άνθρωποι και να τα βοηθήσουμε να την καταλάβουν.
Ας πούμε λίγα λόγια για την ιστορία που πραγματικά η Κατρίνα Τσάνταλη σε συνδυασμό με τον εικονογράφο Κώστα Θεοχάρη έχουν αποδώσει εκπληκτικά και σίγουρα είναι ένα από τα αγαπημένα της ανανεωμένης βιβλιοθήκης μας.
Το αγοράκι μοιάζει τόσο πολύ με το μικρό αφεντικό μας. Και όχι μόνο αυτό αλλά έχει δίπλα του το αγαπημένο του ζωάκι που είναι η γατούλα! Ειλικρινά αυτή η ιστορία είναι γραμμένη για τον 21 μηνών αγοράκι μας. Και ας λέει 4+ το αγάπησε τόσο πολύ και όπως θα δείτε στις εικόνες το παρουσιάζει και ο ίδιος.
IMG_0384.jpg
IMG_0823
IMG_0991
Πρόκειται λοιπόν για την ιστορία αυτού του αγοριού που διαβάζει τόσα πολλά βιβλία και γνωρίζει οτι υπάρχουν δυο είδη χελώνας. Αυτή της ξηράς και αυτή της θάλασσας που και οι δυο ζουν μέχρι τα  150 τους χρόνια!
Γνωρίζει τα ορτύκια που ζουν στην Αγγλία και έχουν τόσο ξεχωριστά αβγά. Γνωρίζει τα εμού στην Αυστραλία και το πόσο επικίνδυνα είναι. Μα πόσα πράγματα μαθαίνει κανείς μέσα από τα βιβλία; Και κάθε φορά μαθαίνουμε και κάτι καινούριο… Η γνώση είναι αστείρευτη μέσα από αυτά. Το περίεργο γεμάτο ζωντάνια αγοράκι ξαφνικά συναντά μια χελώνα που δεν είχε διαβάσει σε κανένα βιβλίο. Είχε πολύχρωμο καβούκι! Μα είναι δυνατόν; Εκτός αυτού μιλάει κιόλας! Αναθέτει στο αγοράκι μια αποστολή να βρει 4 διαφορετικά αβγά και να της τα φέρει για να του πει ένα μεγάλο μυστικό. Έτσι ενθουσιασμένος για την νέα αποστολή του ο μικρός βρίσκει εύκολα ένα λευκό και ένα καφετί όπως όλοι έχουμε δει. Τα άλλα δυο όμως; Πού θα τα βρεί; Έτσι θα ταξιδέψει αρκετά μακριά στην Αγγλία και την Αυστραλία , εκεί που τα αβγά είναι πολύ διαφορετικά. Αφού τα βάλει στο καλαθάκι εμπρός για το ταξίδι της επιστροφης. Μα πόσο εύθραυστα είναι αυτά τα αβγά πέφτουν κάτω και γίνονται χίλια κομμάτια. Όσο διαφορετικά είναι εξωτερικά άλλο τόσο όμοια είναι εσωτερικά! Ω! τι έκπληξη είναι αυτή; Μήπως αυτό το μάθημα θέλει η χελώνα να μας πει; Πως αν και δεν μοιάζουν πολύ από έξω τα αβγά από μέσα όλα κρόκος και ασπράδι.
Αυτό ακριβώς είπε η χελώνα στο παιδί. Πως υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί στον πλανήτη Γη. Αλλά ουσιαστικά δεν είναι μεγάλη η διαφορά. Εκτός από αυτό έμαθε και κάτι ακόμα χρήσιμο και καλό. Πως το να αποτυγχάνεις και να σου πέφτουν απο τα χέρια τα αβγά δεν πειράζει. Είναι μάθημα ζωής και αυτό. Πως λάθη κάνουμε αλλά μαθαίνουμε από αυτά. Αρκεί να έχουμε αγάπη και μάτια ανοιχτά.
IMG_0998
Πολλά τα διδάγματα αυτού του βιβλίου. Τα μηνύματα που περνάνε σε όλους είναι κατά του ρατσισμού και ενισχύουν την αποδοχή του συνανθρώπου με αγάπη και σεβασμό.
Αγαπήσαμε επίσης στο τέλος του βιβλίου τις προτάσεις για δραστηριότητες που εξοικειώνουν τα παιδιά με το “διαφορετικό” της Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας Φίλιας Αραπάκη .
Για παράδειγμα μας προτείνει
  • Δείγμα τροφίμων: Ετοιμάστε ένα γαλλικό, ένα ινδικό ή ένα κινέζικο δείπνο και αφήστε τα παιδιά να δοκιμάσουν.
  • Παιχνίδια σωματικής αναπηρίας : Μπορούν τα παιδιά να παίξουν μπάσκετ μόνο με ένα χέρι;
  • Παίξτε μουσική : Ακούστε μουσικές από όλον τον κόσμο

τα υπόλοιπα θα τα βρείτε στις τελευταίες σελίδες αυτου του βιβλίοθησαυρού!

Μπορείτε να το αγοράσετε εδώ με έκπτωση

IMG_1006