martis_

no 1  – no 2no 3 no 4no 5no 6no 7 no 8no 9 no 10no 11 no 12no 13

καλημέρα! 29/2 σήμερα . μια “σπάνια” ημερομηνία που τη συναντούμε κάθε τέσσερα χρόνια. καλό μου ημερολόγιο τι παιχνίδια μας κάνεις; να πω και χρόνια πολλά στην “αδικημένη” Κασσιανή που πρέπει να περιμένει τοοοσο πολύ για να γιορτάσει αυτό το όμορφο όνομά της.

επιπλέον είναι και τελευταία μέρα του χειμώνα σήμερα; χειμώνα… που λέει ο λόγος, στα χαρτιά μόνο. η θερμοκρασία είναι  υψηλή για την εποχή και από αύριο επισήμως μπαίνουμε στην ΑΝΟΙΞΗ! κατάλαβες μικρό μου πόνυ; μην ξεχάσεις να φορέσεις “Μάρτη” στα παιδάκια σου ή αλλιώς την “μαρτίνκα” όπως λέγεται στις περιοχές μας. το κόκκινο θεωρείται χρώμα της άνοιξης και συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο ενώ το άσπρο την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος που ανθίζει μέσα στον μάρτη. το έθιμο λέει πως ο ήλιος του μήνα αυτού καίει τα προσωπάκια των παιδιών και αν φοράει κάποιος αυτό στο χεράκι λειτουργεί ως αντηλιακό. εγώ θυμάμαι σαν παιδάκι το φορούσα την πρώτη του μήνα και το έβγαζα όταν έβλεπα το πρώτο χελιδόνι. μετά πηγαίναμε σε ένα συγκεκριμένο δέντρο κάπου έξω από την πόλη δίπλα σε ένα εκκλησάκι αν θυμάμαι καλά και κρεμούσαμε εκεί τις μαρτίνκες μας. είχε άπειρες κλωστές. άραγε υπάρχει ακόμη αυτό το δέντρο; για όσους ξέρουν είναι στο δρόμο προς το 606 έξω από την έδεσσα.

χτες λοιπόν το βράδυ με έμπνευση από το άσπρο-κόκκινο της μαρτίνκας βρήκα πανέμορφα πραγματάκια σε ένα αγαπημένο μου μαγαζί το childrensalon. ελπίζω να σου αρέσουν.