Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαυροσίταρο.
Λίγο καιρό πριν δεν γνώριζα τίποτα, ούτε είχα ακούσει κάποιον γνωστό μου να λέει κάτι για το φαγόπυρο. Το έμαθα τελευταία όταν έψαχνα στο ίντερνετ για θρεπτικές τροφές ή  τα super foods, δεν θυμάμαι ακριβώς.
Ανακάλυψα τροφές εκτός από το φαγόπυρο και άλλες όπως κεχρί, λιναρόσπορο, μελάσα, σπόρους chia, κινόα κ.α.
Σήμερα όμως θέλω να πω δυο λόγια για αυτό το τριγωνικό σποράκι , που θεωρείται δημητριακό από  τους διατροφολόγους. Είναι μεν άγνωστο για πολλούς αλλά είναι τόσο θρεπτικό που καλό θα ήταν να το εισάγουμε στο μενού μας,  καθώς περιέχει πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες  (Β2, Β3, Ε, Κ) , φολικό οξύ, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Είναι αντιοξειδωτικό , μειώνει τη χοληστερόλη, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα, βοηθάει στην υπέρταση και στην απώλεια βάρους.
Στο πρόγραμμα εισαγωγής στέρεων τροφών που πήραμε απο τον καλό μας παιδίατρο λέει για απογευματινό γεύμα να εισάγουμε δημητριακά. Οπότε αγόρασα και γω απο μαγαζί με βιολογικά προϊόντα φαγόπυρο σε σπόρους για να δώσω στο μεγάλο αφεντικό.
Οι τρόποι που χρησιμοποιείται είναι πολλοί , εγώ κάνω το εξής:
Σε αναλογία 1 προς 2 βάζω το φαγόπυρο σε κατσαρολάκι με νερό και αφού πάρει βράση χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για 20 λεπτά. Προσθέτω και λαχανικά, όπως αρακά ή κολοκυθάκια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με κρέας . Το μεγάλο αφεντικό πάντως έδειξε να το απολαμβάνει μέχρι στιγμής.
Για εμάς σκοπεύω να βρω αλεύρι φαγόπυρου και να φτιάξω κρέπες. Όπως επίσης υπάρχουν και noodles απο αλεύρι φαγόπυρου.. Μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι ή τις πατάτες, να προστεθεί στις σούπες, στις σαλάτες και τα βραστά φαγητά. Καλό είναι το αλεύρι να φυλάσσεται στο ψυγείο , ενώ οι σπόροι σε ένα αεροστεγές βαζάκι.
Αυτά για το φαγόπυρο. Αν έχετε κάποια συνταγή με αυτό στείλτε μου στο loveshootingstyles@gmail.com για να την προσθέσω στο μπλογκ μου.
Καλή συνέχεια σε όλες!
πηγή: http://www.aristonkitchen.gr/news/To-fagopyro/-maurositaro