Είναι αργά το βράδυ κ όλοι κοιμούνται εκτός από μένα.. Μήπως τελικά δεν είναι μόνο τα βρεφακια που παιδεύονται με την ύπνο ; είναι κ οι μαμάδες;

Τα μάτια μου βαμπιρισια κ γω χαζεύω στο Ίντερνετ φωτογραφίες μαμάδων με τις κόρες τους. Από άλλες εποχές..τότε που μόνο φωτογράφοι είχαν τις κάμερες κ τα χρώματα των φωτογραφιών ήταν δυο. Τόσα λίγα χρειάζονται για να αποτυπωθούν οι στιγμές πάνω στο φωτογραφικό χαρτί..και φως… Χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτα.. 

Εκείνες τις εποχές οι μαμάδες έβαζαν τα καλά τους , πήγαιναν στο φωτογράφο (που μάλλον δεν ήταν και χιλιάδες όπως τώρα) πόζαραν σύμφωνα με τις υποδείξεις του επαγγελματία και περίμεναν με απορία για το πως μπορεί να είναι τα πορτρέτα τους. Έπρεπε να περιμένουν τις εμφανίσεις.. Τι ρομαντικό! Τώρα έχει χαθεί αυτή η μαγεία της τέχνης της φωτογραφίας ..πλέον με ένα κινητό, ένα τάμπλετ βγάζουμε συνέχεια στιγμές , που λογικό είναι να μην είναι και όλες για εκτύπωση και καδράρισμα.. Βέβαια η τεχνολογία έχει και τα θετικά της. Αλλά τώρα ήθελα να σκεφτώ και να γράψω δυο πράγματα γι’  αυτές τις φωτογραφίες εποχής που χαζεύω στο ίντερνετ. 
Για μένα οι φωτογραφίες είναι οικογενειακό κειμήλιο και δώρο για τα παιδιά μας! Γι’ αυτό και προσπαθώ ανά εξάμηνο να εκτυπώνω τις καλύτερες και να τις έχω σε άλμπουμ. Εγω ψάχνω να δω τον εαυτό μου σε φωτογραφίες και δυστυχώς δεν βρίσκω..μετρημένες στο χέρι.. Κάθομαι και χαζεύω ώρα, πως ήμουν, με ποιους, εκφράσεις προσώπων, ρούχα, χωρους, διακόσμηση…τα ξεψαχνίζω ολα για να μπω με το μυαλό μου εκεί..τότε..σε μια στιγμή πριν από πολλααα χρόνια..τι ταξίδι κ αυτό..
Γι’ αυτό λοιπόν φωτογραφησου! Με το παιδί σου! Όχι μόνο βιαστικές σέλφις.. Σκηνοθέτησε, ντύσου, βρες ένα ωραίο σημείο, πείσε τον σύντροφό σου να συμμετέχει και αυτός στη φωτογραφία, δες στα μάτια την κόρη ή το γιο σου και ας πατήσει κάποιος το κουμπί της κάμερας, να αποθηκευτεί η στιγμή στην ιστορία της οικογένειάς σου. Σκέψου τι θα ήθελες να δείξεις στα παιδιά σου μετά από πολλά χρόνια και αποτύπωσέ το. Είναι πλέον τόσο απλό! Και κάτι ακόμα πολύ βασικό, μην ξεχνάς να εκτυπώνεις. Τα ψηφιακά αρχεία είναι ηλεκτρονικά πίξελς ενώ ένα καλό φωτογραφικό χαρτί αντέχει σίγουρα εκατό χρόνια..
Αυτά λοιπόν , ακολουθούν μερικές μαμαδοφωτογραφιών με τις κοράκλες τους, σε εκείνες τις εποχές που κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο εύκολη θα γινόταν στο μέλλον η διαδικασία της φωτογράφησης.